Результати роботи ринку електроенергії в 2019 році

В 2019 році обсяг виробництва е/е в Україні досяг 153,96 млн МВт*г. Це на 5,39 млн МВт*г (3,4%) менше, порівняно з 2018 роком. В 2018 році було вироблено 159,35 млн МВт*г.

Виробіток включає в себе виробничо-технологічні втрати е/е в мережах та експорт з Бурштинської ТЕС у Європу. Обсяг споживання е/е в країні менше виробництва.

Зменшення виробництва е/е сталось через падіння промисловості. Так, восени 2019 року зупинились два металургійні заводи: ДМЗ Олександра Ярославського та ДМК Сергія Тарути, що знаходився в управлінні "Метінвесту" Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

На зменшення виробництва е/е також вплинула тепла зима 2019-2020 років. Крім того, в 2019 році через запуск ринку е/е, збільшився імпорт електроенергії з РФ, Білорусі та європейських країн.

Підсумки:

За результатами 2019 року НАЕК "Енергоатом", який виробляє найбільше електроенергії в країні, майже не змінив свого фінансового становища. Запуск ринку не призвів до більшого доходу компанії, що обумовлено спеціальними обов'язками. Виробничі показники залишились майже на тому рівні.

Сильно впав виробіток держкомпанії "Укргідроенерго", хоча виручка стала більшою за рахунок того, що велику частину свого ресурсу компанія почала продавати на ринку, де ціни більше від фіксованих тарифів НКРЕКП.

Компанія ДТЕК Ріната Ахметова втратила дохід через зменшення виробітку традиційної теплової генерації та зменшення видобутку вугілля.

Натомість ДТЕК, через монополію в БуОс, продає там е/е за цінами, що перевищують і ціни в ОЕС України, і європейські ціни на е/е.

Крім того, в 2018-2019 роках ДТЕК побудував багато потужності зеленої генерації. В 2019 році його ВЕС та СЕС виробили близько чверті е/е за зеленим тарифом в країні – 1,4 млн МВт*г, згідно даних ДТЕК.

Державне "Центренерго" під контролем Коломойського наростило виробництво е/е. Але через купівлю дорого вугілля держшахт та продаж е/е компаніям Коломойського за низькими цінами, має від'ємний фінансовий результат.